KANADA

Yurt Dışındaki Lisans ve Önlisans Programları

KANADA

Kanada'da lisans derecesinde diploma programları yürüten 90 üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin bazıları Liberal Arts programları yürüten üniversitelerdir. (Hangi alanda eğitim alacağını henüz belirleyememiş öğrenciler tarih, fen, matematik veya sosyal bilimler alanlarıda dersler alır ve iki yılın sonunda, aldığı dersleri de saydırarak, belirlediği alana geçerek lisans öğrenimini tamamlayabilirler.)

Ön-lisans, diploma veya sertifika programları yürüten bağımsız ya da üniversiteye bağlı yüksek okullar vardır.

Eğitim programlarından sonra alınan diplomalar, Amerikan üniversitelerinden alınan diplomalara denk kabul edilir.

Kanada'daki Üniversiteler ve Yüksek Okullar Birliği'nin web sayfasından bu ülkedeki üniversitelere yönelik daha detaylı bilgi edinebilrsiniz. www.aucc.ca

ÖNEMLİ NOT: Öğrencilerin yurtdışında öğrenim yapmak üzere seçtikleri kurumun Türkiye'deki denkliğine bakmaları gerekir. Bu bilgiyi Yüksek Öğretim Kurulu Denklik Birimi'nden öğrenebilirsiniz. (www.yok.gov.tr/denklik)

SON BAŞVURU TARİHLERİ

Yeterli araştırmaları yapmak, belgeleri hazırlamak, istenilen sınavlara girmek ve öğrenci vizesi almak gibi işlemleri yapmak için araştırmalarınıza bir yıl önce başlamanızı öneririz. Başvurulan üniversite ve yüksekokulun şartlarına göre değişmekle birlikte, genelde son başvuru tarihi Şubat ve Mart aylarıdır.

KABUL KOŞULLARI
Üniversite ve Yüksekokullara kabul koşulları başvurulan kurumun beklentilerine göre farklılık göstermektedir. Öncelikle seçilen yüksek öğrenim kurumunun kabul koşullarına bakmak gerekir. Ancak genel olarak istenilen koşullar arasında şunlar yer almaktadır;

Lise öğrenimi sırasında aldığı notları gösteren transkript
İngilizce yeterlik sınavı sonuç belgesi (TOEFL veya IELTS), bilgi ve yetenek sınav sonuç belgesi (SAT I veya SAT II). (Bilgi için SINAVLAR başlığına bakınız.)
Öğretmen veya danışmandan alınan referans mektupları
Eğitim görmeyi hedeflediğiniz alandaki amaçlarınız, sosyal etkinlikleriniz gibi konularda yazılacak bir kompozisyon Bunların yanı sıra üniversiteye kabul koşulları içerisinde ikinci derecede önemli olan bazı kriterler de gözardı edilmemelidir.

Öğrencinin özel ilgi alanları.
Hobi ve uğraşlarının çeşitliği.
Sosyal, sportif veya kültürel aktiviteleri (basketbol takımında oynamak, halk oyunları ekibine katılmak, hayvanları koruma vb. derneklerde görev almak gibi).

Öğrenci vizesi için başvurmadan önce
Öğrenim ve geçim masraflarının karşılanabileceğinin belgelenmesi. (Yeterli maddi imkanızın olduğunu belirten bir banka mektubu veya burs belgesi)

HAZIRLIK PROGRAMI

İngilizce yeterlik notu veya akademik ortalaması istenilen düzeyin bir miktar altında olan öğrenciler, hazırlık sınıfına alınırlar ve zayıf oldukları alanlarda eğitim gördükten sonra bölümlerine geçerler.

EĞİTİM VE GEÇİM GİDERLERİ

Amerika Birleşik Devletleri ile kıyaslandığında ücretler daha uygundur. Bir yıllık eğitim giderleri 8,000 - 14,000 Kanada Doları arasındadır. Bir aylık geçim masrafları ise 250 ile 800 Kanada Doları arasındadır.

BURS İMKANLARI

Yabancı öğrencilerin üniversitelerden burs almaları çeşitli koşullara bağlıdır. Bazı üniversiteler genellikle birinci yıldan sonra öğrencinin başarısı veya ihtiyacına göre burs verme eğilimindedirler. Ancak akademik bakımdan üst düzeyde başarı göstermiş öğrenciler ile sosyal alanlarda etkin olan öğrencilerin birinci yılda kısmi burs almaları mümkün olabilir.