ALMANYA

Yurt Dışındaki Lisans ve Önlisans Programları

ALMANYA

Almanya'da 50'den fazla devlet üniversitesi ve yüksekokul ayrıca az sayıda da özel üniversite bulunmaktadır. Alman üniversitelerinde öğrenim harcı alınmamakta; ancak her sömestr için öğrencinin sosyal ve sağlık sigortası primlerini ödemesi gerekmektedir. Bazı üniversitelerde ve bazı bölümlerde İngilizce ders yapılsa dahi, Almanya'da eğitim dili Almancadır.

SON BAŞVURU TARİHLERİ

Normal şartlarda Alman üniversitelerine yılda iki kez başvuru yapılabilmektedir. Bazı branşlarda sadece kış dönemi için başvuru yapılabilmektedir. Son başvuru tarihleri:
Yaz dönemi için 15 Ocak
Kış dönemi için 15 Temmuz

Türkiye'deki sınav takvimine göre ÖSS sonuçlarının Temmuz ayı sonunda ve yerleştirme sonuçlarının Eylül ayı içerisinde belli olması nedeni ile Almanya'daki üniversitelere öğrenciler 15 Temmuz'a kadar olan dönemde başvuru yapamamaktadır. Bu nedenle ÖSS'ye yeni giren adayların Alman üniversitelerine en erken başvuru tarihi 15 Ocak'tır.

KABUL KOŞULLARI

Lise diploması
ÖSS sonuç belgesi ve bir bölüme yerleştirilmiş olmak. Öğrenci, ÖSS sonucu hangi bölüme yerleştirilmişse, Almanya'da da aynı veya benzer bir bölümde eğitimini devam ettirme şartı vardır.

Almanca yeterlik sınav sonuç belgesi. Bunun için DaF veya DSH sınavına (Almanca Dil Sınavı) girmek gerekir. (BKZ SINAVLAR) DSH sınavına Almanya'daki üniversitelerde girebilirsiniz ve toplam 2 sınav hakkınız vardır. Almanca bilmeyenler Türkiye'de veya Almanya'da, Üniversite'nin dışında, kendi imkanları ile herhangi bir Dil Okuluna devam edebilirler. Almanca öğrenmenin daha ucuz olması ve yabancılık çekilmemesi nedeni ile dil eğitimine burada başlamanız ve Almanya'da sürdürmeniz tavsiye edilir. Ankara Alman Kültür Merkezi'nde (Goethe Enstitüsü -Tel: 312 419 52 83) dil eğitimi ve DaF sınavını alabilirsiniz. Almanya'da ise dil kurslarına her seviyeden kayıt yaptırmak mümkündür. Genel olarak altı aylık dil kursları, konaklama dahil, 4000 - 7500 Euro arasında değişmektedir. Almanya'da dil eğitimini en fazla 1,5 yıl sürdürebilirsiniz. Bu süre sonunda üniversiteye kayıt yaptırmanız gerekir. Aksi takdirde öğrenci vizeniz iptal edilir. Almanya'da üniversite öncesi eğitim 12 yıldır. Bu nedenle, üniversiteye başvuran öğrencilerin "Feststellung Sprüfund" sınavını geçmeleri gerekir. Başarısız olan öğrenciler 1 yıl hazırlık (Studienkolleg) okurlar. Bir yıl sonunda sadece bir sınav hakkı vardır. Öğrenciler yapılan sınavı geçerlerse, üniversiteye kabul edilirler.

Studienkolleg (Hazırlık)

Türkiye'de 11 yıllık Lise eğitimini tamamlayanlar, Almanya'da 1 yıl boyunca hazırlık eğitimi görmek zorundadırlar. Ancak bu hazırlık sınıfı, Türkiye'deki hazırlık sınıfı ile eşdeğer değildir. Hazırlıkta Almanca ve branş dersleri eğitimi verilir. Bu sınıf, öğrencinin daha sonra eğitim görmek istediği alana göre, Fen, Tıp ve Sosyal olarak üç ayrı dala ayrılır. Haftalık 10 saat Almanca dersi için, geriye kalan süre ise branş dersleri için ayrılmıştır. Studienkolleg'e girmeniz için bir dil kursunda (Alman Kültür Merkezi veya Tömer vs.) 200-400 saat Almanca kursuna devam ettiğinizi belgelendirmek zorundasınız.

Öğrenci bir yıl hazırlık okumak istemiyorsa, 2 yıl Türkiye'de kazandığı üniversite'de okuyup, akademik ortalamasını yükselterek ve bu arada Almanca öğrenerek, Almanya'da bir üniversiteye geçiş yapabilir. Ancak fark derslerini vermesi ya da daha alt bir sömestrden başlaması söz konusudur. Ayrıca yabancı öğrenci kontenjanına bağlı olarak, seçmelerde öğrencinin lise bitirme puanı, ÖSS'deki başarı sırası gibi kriterler de etkili olmaktadır.

Almanya´da öğrenci olarak çalışma izni almak mümkün olmadığı için, öğreniminiz için yeterli maddi imkanınızın bulunduğunu Alman makamlarına belgelemek gerekmektedir. Böyle bir teminat özellikle vizenin verilmesi için zorunludur.

EĞİTİM VE GEÇİM GİDERLERİ / BURSLAR

Almanya'da üniversite öğrenimi ücretli değildir, bu nedenle öğrenim için burs verilmemektedir. Geçim masrafları için (kira, sağlık sigortası, yiyecek, kitap vs.) ayda yaklaşık 650 - 750 Euro gideriniz olacaktır.

FAYDALI LİNKLER

www.germanembassyank.com/tr/culture/turstudieren/index/html
www.daad.de/ibz/ankara

Almanya'daki Yüksek Öğrenim Kurumları ve Bölümler hakkında veri bankası:
www.higher-education-compass.de