HOLLANDA

Yurt Dışındaki Lisans ve Önlisans Programları

HOLLANDA

Eğitim dili Flemenkçe olmasına rağmen lisans ve lisansüstüne yönelik çeşitli düzeylerdeki programlarda eğitim dili olarak İngilizce'de kullanılmaktadır. Hollanda'da lisans ve lisansüstü derecelerine yönelik programlar yürüten yüksek öğretim kurumlarının özellikleri aşağıdaki gibidir.

Bilim adamı ve akademisyen yetiştiren ve sayısı 15 olan araştırma üniversiteleri.

Öğrenci sayısı daha az olan ve belli meslek alanlarında eğitim veren 60 kadar Meslek Yüksekokulu (hogescholen). Bu okullar öğrencileri belli meslek dallarında eğitirler.

Ayrıca 50 yılı aşkın bir süredir lisans ve lisansüstüne yönelik programlar yürüten uluslararası öğretim enstitüleri (IE - International Education). Bu enstitüler İngilizce dilinde programlar yürütmektedir; ancak bu programlar daha çok lisansüstü eğitim alacak öğrenciler için uygundur

SON BAŞVURU TARİHLERİ

Öğretim yılı Eylül ayında başlar ve Haziran ayı ortalarında biter. Başvuru yazışmalarına, öğretim kurumuna kabul edildikten sonra yürütülecek olan vize işlemleri ve kalacağınız yerin ayarlanması gibi işlemlerin tamamlanabilmesi için, 1 yıl öncesinden başlamanız gerekmektedir.

KABUL KOŞULLARI

İngilizce programlara katılacak olan öğrencilerden TOEFL sınavı için istenen not en az 213, IELTS için istenen not ise en az 5.0' dir. (BAKINIZ SINAVLAR)

Hollanda'daki ortaöğretime denk diploma

Öğrenim ve geçim masraflarını karşılayabileceğini belgelemek

Hazırlık Sınıfı

Üniversite veya Meslek Yüksekokulda öğrenim yapmak isteyen öğrenciler, öğrenim yapmak istedikleri alanda kullanılan eğitim diline göre belli düzeyde İngilizce veya Flemenkçe bilmiyorlarsa, şartlı kabul edilirler ve 1 yıl süreli bir hazırlık eğitimi alırlar. Hazırlık sınıfında hem dil eğitimi hem de seçtikleri alana yönelik dersler (seçtiği alan mühendislik ise matematik dersi gibi) alırlar. Bir yıl sonunda başarılı olarak mutlaka bir üniversiteye kayıt yaptırmak zorundadırlar. Aksi takdirde öğrenci vizeleri iptal edilir.

EĞİTİM ve GEÇİM GİDERLERİ - BURSLAR

Hollanda'da yüksek öğrenim için yılda yaklaşık 1,470 EURO gerekmektedir. Bir ay için ise eğitim ve geçim (kalınacak yer, yiyecek dahil) giderleri 700 - 900 EURO arasındadır.

Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin öğrencileri için birtakım değişim programları yolu ile burs verilmekte, ayrıca Fulbright aracılığı ile de Amerikan öğrencilerine burs verilmektedir. Bunun dışında başvurulan öğretim kurumuna kabul edilebilmek için öğrenim ve geçim masraflarının, ayda en az 658 EURO olmak üzere,karşılanabileceğinin belgelenmesi gerekmektedir.

FAYDALI LİNKLER

www.studyin.nl www.vsnu.nl (Hollanda Üniversiteleri Birliği)
www.minocw.nl/english/index.html (Kültür, Fen ve Eğitim Bakanlığı)