Pek çok çocuk doğrudan ya da dolaylı olarak zorbalıktan etkilenir.

ZORBALIK NEDİR?

Zorbalık, süreli veya sistematik olarak olaylar sırasında kendini savunamayan bir kişiye karşı, bir başka kişi ya da kişilerce fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulanmasıdır.

Zorbalığın birçok biçimi vardır. Yani sadece fiziksel anlamda saldırganlık demek değildir. Bu, başkalarına ad takmayı, alay etmeyi veya onlarla ilgili hoş olmayan hikayeler yaymayı olduğu kadar, itmeyi, tehdit etmeyi, vurmayı ve tekmelemeyi de içerir. Çoğu çocuğa zaman zaman bazı isimler takıldığı olmuştur, fakat hepsi kötü ya da alaycı değildir. Birçok çocuk, özellikle de erkek çocuklar başkalarıyla sürekli dövüşür ya da kavga ederler. Bir çocuk başkaları ya da dahil olmak istediği grup tarafından sürekli dışlanır ve onlar tarafından kabul görmezse daha sonrasında zorba-kabadayı olabilir.

ZORBALIK NORMAL Mİ?

Çoğu çocuk, özellikle okul yıllarında, bir şekilde zorbalığa maruz kalmış veya başkalarına zorbalık edildiğine şahit olmuş ya da kendisi bu türde davranışlar sergilemiştir. Zorbalık özellikle 7-11 yaş döneminde yoğundur. Gerçekte birçok çocuk bazen saldırgan davranışlar gösterir, fakat bunların sadece küçük bir azınlığının davranışları sonrasında zorbalığa dönüşür.

Bütün çocuklar başkalarına karşı zorbalık yapmanın yanlış ve haksız bir davranış olduğunu öğrenmelidir.

NEDEN ÇOCUKLAR ZORBALIK YAPAR?

Çocuklar birçok nedenden ötürü zorbalık yapar. Bazıları için zorbalık, bir şeylere karşı olan kaygı ve tedirginliklerini gösterme biçimi olabilir. Belki de evlerinde mutsuzdurlar veya evdekilerin zorbalığına maruz kalmaktadırlar. Okul yaşamlarındaki baskıyla baş edemedikleri için bu yolu deniyor da olabilirler. Bazıları ise kendileri incinmemek için başkalarını incitirler.

ERKEKLER VE KIZLAR FARKLI YOLLARLA ZORBALIK YAPARLAR

Zorbalığın en yaygın biçimi ad takmak ve alay etmektir. Genelde erkekler fiziksel güçlerini kullanır, kızlar ise birisini gruptan dışlamak veya onunla ilgili incitici söylentiler yaymak şeklinde zorbalık yaparlar. Bu kuşkusuz üzüntü vericidir. Buradaki en önemli ve unutulmaması gereken şey hangi çeşidi olursa olsun zorbalığa maruz kalan kişi için çok fazla incitici ve üzüntü verici olduğudur.

Zorbalık özellikle, ad takma veya alay etme biçiminde olduğunda bu üzüntü verici durumu anlamak yetişkinler için bazen zordur. Fakat sürekli olarak alay edilmek ve ad takılmak zorbalığın diğer biçimlerinde olduğu gibi o kişiyi çok mutsuz eder. Bu da onun okul çalışmalarını ciddi biçimde etkileyebilir, hatta okula gitmek bile istemeyebilir. Bu durum kendine ilişkin düşük benlik algısı geliştirmesine neden olabilir. Zorbalık yapmak ve bu nedenle sürekli problemlerle yüzyüze gelmek zamanla yaşamlarında olumsuzluklar yaratacaktır. Çocuklarına karşı zorba bir tutum içinde olan bazı yetişkinlerin öz güven duygularının daha düşük olduğu ve kendilerini daha fazla depresif hissettikleri görülmüştür.

Bazıları başkalarına zarar verdikleri için utanır ve kendilerini dışlanmış hissedebilirler. Kötü olduklarına ve cezalandırılmayı hak ettiklerine inanabilirler. Çocukluklarındaki bu saldırgan davranışları bazılarında yetişkinlikte şiddet ve suça yönelik davranışlara dönüşebilir.

NE YAPILABİLİR?

Okullar zorbalığa engel olabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, okul içerisinde yer alan herkesin -öğretmen, öğrenci, aile ve idarecilerin -zorbalık karşısında alacağı ortak tavır ve disiplin anlayışı ile bu sorunun çözülebileceğini göstermektedir. Zorbalığın doğru bir davranış olmadığı ve zorbalığa maruz kalan öğrencilerin bunu bildirmelerinin yanlış olmadığı tüm öğrenciler tarafından açıkça bilinmelidir. Sizler de böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda ailenize, öğretmenlerinize, idarecilerinize, rehberlik merkezimize başvurmaktan çekinmeyin. Öğrencilerin, okulun zorbalıkla ilgili genel politikasını ve yapacakları davranışların sonucunda neler olacağını biliyor olmaları bu sorunun çözümlenmesi için en temel ilkedir. Okul öğrencilerin arabuluculuk, çatışma çözme, arkadaşlık ve dostluk becerilerini öğrenmelerine yardım edebilir. Okullarımızdaki rehberlik servislerinde bu konularla ilgili sorunlarla ilgilenecek uzmanlar yer almaktadır.

Kaynak:
Young Minds 102-108