Dünyada ve ülkemizde gençlik üzerinde büyük tehdit oluşturan sorunlar topluluğu :

MADDE KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞI

MADDE NEDİR ?

Madde bağımlılığı kapsamında, herhangi bir yolla vücuda alınan, doğal veya yapay nitelikli olan, beyin ve bağlantılı organ ve dokuları doğrudan veya dolaylı etkileyerek "sahte bir iyi oluş hali" yaratan kimyasallara verilen isimdir.

MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR ?

Bireyin herhangi bir madde ile kurduğu ilişkide bir süre sonra ortaya çıkan özel durum "bağımlılık" olarak tanımlanır.

* Bu ilişkide bağımlılık yapan maddelerin "sahte iyi oluş hali" sağlamak amacıyla vücuda alınmasına bağlı olarak biyolojik süreçler sonucu ortaya çıkan bedensel, psikolojik ve toplumsal bir durumdur.

* Bağımlı hale gelmiş bir ilişkide kişinin duygu, tutum ve davranışlarında değişmeler gözlenir.

* Bağımlılık ilişkisinde kişinin özerklik, özgüllük, özdenetim ve özgüven gibi temel değerleri bağımlılık düzeyine bağlı olarak etkilenir.
BAĞIMLILIK TİPLERİ

Aşağıdaki sınıflamada yer alan mad-delerin bir kısmı uyarıcı bir kısmı ise uyuşturucu niteliktedir ve bir kısmının tıp içi kullanımı vardır.

• Opyat tipi ( eroin, morfin )
  • Alkol / Barbütürat / Benzodiazepin tipi
  • Esrar tipi
  • Kokain tipi
  • Psikostimülan tipi
  • Hallüsinojen tipi
  • Solvent - İnhalant tipi ( uçucu maddeler )
  • Tütün tipi
  • Sentetikler

"BAĞIMLILIK İÇİN ÖZEL BİR KİŞİLİK TİPİ BELİRLENMEMİŞTİR."

BAĞIMLILIK SÜRECİ

• Madde kullanımı ile duygu, düşünce, davranış ve tutum farklılaşır.
  • Miktara bağlı olarak bu durum her birey için değişik bir süreyi kapsar.
  • Bireyin gerçekliği kavrayışı etkilenir.
  • İlk seferden sonra tekrarlayan kullanım olasılığı yüksektir.
  • Sonraki zamanlarda aynı etkinin sağlanması için kullanım sıklığı ve/veya miktarı artabilir.
  • Bu kısır döngünün yerleşmesiyle birey bağımlılık sürecine girmiş olur.

BAĞIMLILIIK SÜRECİNİ ETKİLEYEN UNSURLAR

MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Etki şiddeti
Etki süresi

KİŞİSEL NEDENLER

• Merak,
  • Zor bir dönem geçirme,
  • Farklı olma isteği,
  • Kendini kanıtlama,
  • Madde kullanımını hafife alma,
  • Yanlış bilgi ve inançlar
sayılabilir.

Herkesin kendine özgü bir nedeni olabilir.

ÇEVRESEL ETKENLER
  • Kolay ulaşabilme,
  • Ucuza temin edebilme,
  • Toplumsal tutum,
  • Aile,
  • Akran grubu.

BAĞIMLILIĞIN SONUÇLARI

FİZİKSEL SONUÇLAR

Merkezi Sinir Sistemi ve bağlantılı tüm organ ve dokulara zarar verir.

PSİKOLOJİK VE SOSYAL SONUÇLAR
  • çaresizlik ve özgüven kaybı gibi olumsuz duygular,
  • duygusal çöküntüler,
  • ilişkileri sinirlandirma,
  • akademik başarisizlik,
  • suça yönelme, toplumda suçlu muamelesi görme sayılabilir

"GÜVENLİ BİR "MADDE" VE GÜVENLİ BİR KULLANIM ŞEKLİ YOKTUR."

SONUÇ OLARAK;

GÜVENLİ BİR MADDE VE GÜVENLİ KULLANIM ŞEKLİ YOKTUR!

MADDE KULLANAN HERKES İÇİN BAĞIMLILIK RİSKİ EŞİTTİR.

1997-1998 öğretim yılından beri sürdürdüğümüz "Madde Kullanımı ve Bağımlılığı" projesine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan danışmanlık yapmıştır. Proje, Vakıf Doktorumuz Dr. Levent Koşar'ın da katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu bilgilendirme programına mezun olduklarında tüm öğrencilerimizin katılmış olması hedeflenmektedir. Böylece dalga dalga yayılan bir duyarlılıkla toplumdaki bilinçlilik düzeyinin artmasında öncü bir katkımız olduğunu düşünüyor ve bu onuru hepimiz paylaşıyoruz.

MADDE KULLANIMI VE BAĞIMLILIĞINDA YARDIM VE TEDAVİ

Bağımlılık konusunda tedavi; yoksunluk belirtilerinin ilaç yardımıyla tedavisi, bedensel hasarın tedavisi ve psikolojik sorunların tedavisi - terapi şeklinde çok boyutlu olarak profesyonel kişilerce yapılmaktadır ve ülkemizde bu konuda çalışan birçok merkez bulunmaktadır.

YARDIM VE BİLGİ İÇİN

Danışma ve Rehberlik Merkezi