Cinsel Gelişim ve Eğitim Projesi

Cinsel Gelişim ve Eğitim Projesinin amacı; bireyin sağlıklı gelişebilmesi için fiziksel, sosyal, bilişsel, duyuşsal, törel ve cinsel gelişim boyutlarının birbiriyle uyumlu ve dengeli olması gerektiği bilgisinden yola çıkarak öğretmen ve öğrencileri bilgilendirmektir.

Bu amaçla TED Ankara Koleji Danışma ve Rehberlik Koordinatörlüğü (DRM) tarafından iki aşamalı bir proje yürütülmüştür. Projenin ilk aşaması olarak, 1996 - 1997 öğretim yılında Danışma ve Rehberlik Koordinatörlüğü uzmanlarının eğitim almaları ile başlayan çalışmalar, 1997 - 1998 öğretim yılında A.Ü. Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Figen Çok'un yaklaşık 80 kişilik öğretmen ve idareciden oluşan gruba verdiği seminer çalışmaları ile sürmüştür. Bu çalışmanın ilk basamağını oluşturan öğretmenlerle yapılan seminer sonucu, öğretmenlerin bilgi düzeyine ve çalışmanın etkililiğine yönelik yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda, öntest ve sontest puanları arasındaki farkın anlamlılık düzeyinin test edilmesinde kullanılan t testi istatistiksel analiz yöntemi ile, karşılaştırılmış ve farkın çalışmanın etkililiği açısından anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.

Aynı yıl, lise kısmında tüm lise son sınıf öğrencilerini kapsayan Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Serhat Ünal tarafından "AIDS ve Korunma Yolları " konulu konferanslar başlamıştır. Bu konferanslar her yıl lise son öğrencilerimiz için tekrarlanmaktadır. Lise son sınıf öğrencilerine düzenlenen 'AIDS ve Korunma Yolları' başlıklı konferansın uygulandığı ilk yılda yapılan öntest ve sontest sonuçlarında öğrencilerin anlamlı bir düzeyde bilgi kazandıkları belirlenmiştir. Program o tarihten beri sürmektedir. Bu öğretim yılına dek 2402 öğrencimiz ve yaklaşık 120 öğretmenimiz bilgilendirilmiştir. Programın başladığı tarihten bu öğretim yılına dek her yıl 8 saat olmak üzere, toplam 40 saat konferans verilmiştir.

Tüm bu çalışmaların sistemli ve etkin bir biçimde sürdürülmesi amacıyla 1998 - 1999 öğretim yılınca merkezimiz 5 yıllık gelişme hedefleri arasında "Cinsel Gelişim ve Eğitim Projesi"ne proje danışmanlığını üstlenen Hacettepe Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ferhunde Öktem ile Danışma ve Rehberlik uzmanları öğretim yılının I. Dönemi boyunca çalışmalar yürütmüşlerdir. Çalışmalar toplam 24 saat sürmüştür. Öğrencilere yönelik bilgi aktarımını içeren uygulamalar aşamasında proje danışmanının özel durumu nedeniyle çalışmalara ara verilmiştir.

Cinsel eğitim projesi kapsamında 2000-2001 öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ergenlik Dönemi - Değişim Projesi (ERDEP) çerçevesinde okulumuz II. Kademede öğrenim gören tüm 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından " Cinsel Gelişim " programı uygulanmıştır.

2002-2003 öğretim yılında okulumuz Lise Kısımında tüm 10. sınıfları kapsayacak biçimde TED Genel Merkezi ve bu alanda uzman bir grup doktor ile işbirliği yapılarak, öğrencilerin gelişim dönemlerine ve gereksinimlerine uygun, Cinsel Gelişim konulu bir eğitim programının yürütülmesine karar verilmiştir. 2002-2003, 2003-2004 ve 2004-2005 öğretim yılında toplam 1206 öğrencimize verilen eğitim önümüzdeki yıllar da da devam edecektir.