ÖĞRENCİMİZ EGE ÖNDEŞ COĞRAFYA ULUSAL TAKIMINA SEÇİLDİ

Türk Coğrafya Kurumu’nun düzenlediği 13. Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı Ulusal Takım Seçmeleri, 28 Şubat’ta tamamlandı. Yarışmada TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi 11-A sınıfı öğrencisi Ege Öndeş, dörder asıl ve yedek öğrenciden oluşan Ulusal Takıma asil olarak seçildi. Dört etaplık zorlu bir süreci kapsayan Ulusal Takım Seçmeleri Ocak ayında 200’ü aşkın lise öğrencisinin katıldığı Türkçe Coğrafya Bilim Sınavı ile başlamış, Şubat ayında gerçekleştirilen İkinci Etap İngilizce Multimedya Sınavı ve Üçüncü Etap İngilizce Arazi Çalışması Sınavları sonucunda ise sekiz öğrenci son etapta yarışmak üzere belirlenmiştir. 28 Şubat’ta İstanbul Enka Okulları’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen dördüncü ve son etapta ise sekiz aday, Çin’e gidecek olan Asil Takımda yer almak için yarıştı. Adaylar, daha önce kur’a ile belirlenen ve iki hafta hazırlanma süresi verilen konu başlıklarında akademisyenlerden oluşan değerlendirme kurulu önünde İngilizce sunumlarını yaptılar. TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencisi Ege Öndeş, “Küresel Isınmada İnsan Etkisi ve Şehir Isı Adaları” adlı sunumunda küresel ısınmada beşeri etkilerden bahsederek, beşeri iklim değişikliğinin yerel yansıması olan kentsel ısı adalarında, yani şehirleşmenin yoğun olduğu merkezlerde ısıyı hapseden binaların varlığı nedeniyle sıcaklığın normalin üzerinde olduğunu anlatarak jüriyi etkilemeyi başardı ve dört kişiden oluşan asil takımda yer alarak ülkemizi Çin’de temsil etmeye hak kazandı.

Coğrafyaya olan ilgisi ve başarısı ile ilgili duyguları sorulduğunda Ege Öndeş: “İlkokulda okuduğum ilk kitaplardın biri atlastı. Ezberim çok iyi değildir, ama coğrafyaya, kentleşmeye ve jeopolitiğe çok ilgim vardı. Ulusal Takımda yer almak ve ülkemi temsil edecek olmak çok gurur verici. Daha çok bir rüya yaşıyorum gibi. Çok istediğim bir şeydi. Elimden geleni yapmış olarak böyle bir sonuca ulaşmaktan son derece mutluyum. Tabii ki başarımda Okul Müdürüm Aydın Ünal’ın, çalışmalarımda bana rehberlik eden Coğrafya öğretmenlerim Mustafa Yavuzer ve Coğrafya Zümre Başkanımız Aylin Ergül’ün ve Coğrafya Olimpiyatı Seçmelerine katılan arkadaşlarımın da payı büyük. Süreç boyunca beni çok desteklediler” dedi.

13. Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı, Çin’in Pekin şehrinde 16-22 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak.

Son DüzenlenmeSalı, 01 Mart 2016 10:12