Lise Kısmımızda Yaşar Kemal 100 Yaşında! Etkinliği Düzenlendi

WhatsApp Image 2023 12 03 at 21.42.02 1

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, cumhuriyete değer katmış sanatçıları anmak ve yaşatmak için 1 Aralık 2023 Cuma günü, edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Yaşar Kemal’in yüzüncü yaşı lise kısmı Türk dili ve edebiyatı zümresinin rehberliğinde 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerimiz tarafından “Yaşar Kemal 100 Yaşında!” adlı etkinlikle anıldı. Yaşar Kemal’in Türk edebiyatı için önemine değinilirken, yazarın yapıtlarında yaşadığı coğrafyayı derin bir gözlem gücüyle, coğrafya-insan bütünlüğü içerisinde ele aldığı; yerel, kültürel özelliklerden evrensel değerlere ulaştığı vurgusu yapıldı. Etkinliğin ilk bölümünde öğrencilerimiz lise konferans salonunda “İnsan ve Doğa Odağında Yaşar Kemal Yapıtları” başlığı altında Yaşar Kemal’in romanlarında insan ve doğa ilişkisi, doğaya ait unsurlar, insan doğası gibi izleklerden hareketle hazırladıkları sunumları aktardı. Ayrıca bir yazarı özgün kılan başlıca özelliklerden “dil ve üslup” üzerinde durulduktan sonra, Yaşar Kemal’in yapıtlarında kullandığı sözcüklerden örnekler verildi. Yaşar Kemal’in yapıtlarından yola çıkarak hazırlanan “Yaşar Kemal Sözlüğü” öğrencilere tanıtıldı. Yazarın kullandığı sözcüklerin diğer dillere çevirisinin zorluğu ve diğer dillerdeki çevirilerin aynı anlamı karşılayamayacağı yabancı dil zümrelerinin de destekleriyle örneklendi. Etkinliğin ikinci bölümde öğrencilerimiz, Kolej Sokağı’nda hazırlanan edebiyat sergisinde insan ve doğa odağı kapsamında “Yaşar Kemal Romanlarında Renkler, Yaşar Kemal Romanlarında Bitkiler, Yaşar Kemal Romanlarında Hayvanlar, Yaşar Kemal Romanlarında Coğrafya ve İnsan Doğası” başlıklı sunumlarını sergileri ziyaret eden diğer öğrencilerimize aktardı.

Son DüzenlenmePazartesi, 04 Aralık 2023 12:36