Haberler

Yazar Tanıl Bora, Lise Kısmımızda “Yeni Türkiye’nin Aydınlanma Ve Batılılaşma Süreci” Konulu Bir Söyleşi Gerçekleştirdi

ADT POSTER 2

Cumhuriyetimizin 100.Yılı Etkinlikleri kapsamında, Lise Tarih Zümremiz ve Atatürkçü Düşünce Topluluğu Kulübümüzün desteğiyle, 20 Ekim Cuma günü yazar, çevirmen ve editör Tanıl Bora, Okulumuz Lise Konferans Salonunda “Yeni Türkiye’nin Aydınlanma ve Batılılaşma Süreci” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Konuşmasında, Geç Osmanlı Dönemi batılılaşmasının niteliklerine değinen Bora, Osmanlı aydınlarının Batılılaşmaya yönelik farklı bakış açılarına vurgu yaptı. Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi modernleşmesi arasındaki değişim ve süreklilik üzerinde duran Bora, Osmanlı ve Türkiye’de "Batıcılık" akımının önde gelen isimlerinden Abdullah Cevdet ve son Osmanlı Meclisi Başkanı Ahmet Rıza örnekleri üzerinden, “Batıcılığa” yönelik farklı perspektifleri değerlendirdi. Köy Enstitülerinin kuruluşu ve Dünya Klasiklerinin Tükçe’ye çevrilmesi gibi çok önemli projeleri hayata geçiren Milli Eğitim ve Kültür Bakanı(1938-46) Hasan Ali Yücel’in Türkiye’nin modernleşme sürecine olan katkılarına değindiği söyleşisini Bora, günümüzde Sosyal Bilimler’de kabul gören “çoğul modernleşme” kavramına vurgu yaparak tamamladı.

11 ve 12. Sınıf IB TM sınıfı öğrencilerimizin sorularıyla katıldıkları söyleşi, IB 20.Yüzyılda Türkiye dersi alan öğrencilerimiz için ufuk açıcı oldu. Tanıl Bora’ya, katkıları için içten teşekkür ediyoruz.   

  

Son DüzenlenmePerşembe, 21 Aralık 2023 10:14