Yazar Buluşmaları Etkinliklerinde Kemal Varol'u Ağırladık

IMG 9132

Okulumuz Türk Dili ve Edebiyatı zümresi “Yazar Buluşmaları” etkinlikleri çerçevesinde 28.04.2023 tarihinde yazar ve şair Kemal Varol’u ağırladı. Lise kısmı konferans salonumuzda düzenlenen etkinlikte Kemal Varol’un 2020 Attila İlhan Roman Ödülü’nü alan “Âşıklar Bayramı” adlı romanı “Edebiyat ve Gerçeklik, Kurgusal Gerçeklik, Edebiyatta Disiplinler Arası Yaklaşımlar” gibi konular bağlamında değerlendirildi. Söyleşide 2022 yılında Özcan Alper tarafından romanın aynı adla beyaz perdeye aktarılan sinema filminden de söz edildi. Sanatçıya romanın sinema eserine dönüştürülmüş hali ile ilgili düşünceleri soruldu ve bu noktadan hareketle “Edebiyat ve Görsel Sanatlar” bağı hakkında konuşuldu. 2023 yılının Cumhurbaşkanlığı ve beraberinde UNESCO tarafından “Âşık Veysel Yılı” ilan edilmesi söyleşinin rengine renk katan özel bir durumu da beraberinde getirdi. Âşıklar Bayramı’nın “Sözlü kültür ile yazılı kültürü başarılı bir şekilde birleştirmesi, âşıklık geleneğini baba-oğul ilişkisiyle harmanlaması, yolculuk üzerine kurgulanan yapıdaki yolculuğa paralel bir şekilde ilerleyen bir iç hesaplaşmayı etkileyici bir dille anlatması” gerekçesi ile Attila İlhan Roman Ödülü’ne layık görülmesi âşıklık geleneği, sözlü kültürün yazılı kültüre etkisi, kültürel zenginliğin sağlanmasında edebî metinlerin rolü gibi konular üzerinde konuşmaya imkân tanıdı. Söyleşinin bu noktasında okulumuz müzik öğretmeni Mehmet Kaya Âşık Veysel’in “Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada” adlı türküsünü seslendirdi. Görsel sanatlar zümresi etkinliğin görsel sunumlarını hazırladı. Roman karakterlerinin ve romandan- filmden sahnelerin etkinlik öncesinde ve etkinlik sırasında canlı performans şeklinde hazırlanan sunumları katılımcılar ve yazar Kemal Varol tarafından beğeni ile karşılandı. Okul Müdürümüz Sayın Tamer Atacan gençlerin dimağını, gönlünü ve ufkunu zenginleştiren bu kültür buluşmalarının çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Kemal Varol’a teşekkürlerini sunan müdürümüz ülkemizin aydınlanmasında bilim ve ilim adamlarımızın rolüne değinerek gençlerle buluşmak için istekli ve heyecanlı olan tüm aydınlarımıza şükran duygularını iletti. Etkinlik sonunda sanat öğrencilerimizin yaptığı eserler sanatçımıza öğrencilerimiz tarafından armağan edildi. Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı Sayın Işıl Çırakoğlu yazarımıza Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün nüfus cüzdanını temsil eden kurum armağanımızı sundu. Etkinliğin koordinatörlüğünü yapan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerimiz Sayın Başak Açır, Oğuzhan Bozkurt ve Derya Korkmaz da Kemal Varol’a sonsuz teşekkürlerini sundular. Yazar Kemal Varol da öğrencilerimizle birlikte olmaktan son derece mutlu olduğunu, böyle bir gençliğin tüm zorlukları yeneceğinden en ufak bir kuşkusunun bulunmadığını belirtti. Etkinlik yazarımızın kitaplarını imzalaması ile sona erdi.

Son DüzenlenmeSalı, 02 Mayıs 2023 08:15