Haberler

Hollanda ile Proje Ortağı Olduğumuz Erasmus+ Projemiz Başladı

IMG 3040

Hollanda’nın Asten şehrindeki Varendonck Koleji ile okulumuz TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi arasında yürütülen ‘Go Digital for a Greener Future’ adlı Erasmus+ (KA210) okul ortaklığı projesi, Eylül 2022 itibariyle kabul görerek Avrupa Birliği tarafından fonlandı.

UNESCO’nun 2030 hedefleri arasında yer alan sürdürülebilir gelişmişlik hedeflerini kendisine amaç edinen projenin ilk ayağı için Varendonck Kolejinden 6, okulumuzdan ise 8 lise öğretmenimiz, 8-11 Kasım 2022 tarihleri arasında çalışma yapmak üzere TED Ankara Kolejinde bir araya geldi.

8 Kasım sabahı Lise Kısmı Konferans Salonu’nda yapılan açılış töreninde Lise Müdürümüz Tamer Atacan ve proje ortağı okulun Koordinatör Öğretmeni Corien Harriette Lammers açılış konuşmalarını yaptı. Lise öğrencilerimiz konuklarımıza okulumuzun tarihçesini ve tanıtımını içeren bir sunum yaptılar. Ardından UNESCO’nun 2030 Sürdürülebilir Gelişmişlik Hedeflerini özetleyerek bu hedeflerden biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni kendi yazdıkları hikayelerle ele aldılar. Öğrencilerimiz çeşitli ülke ve mesleklerden kadın ve erkeklerin canlandırmalarını yaparak toplumsal yaşamda cinsiyet eşitsizliğinin boyutlarına vurgu yaptılar.

Açılışın ardından iki okulun öğretmenleri, 2030 hedeflerini farklı branşlardan derslerde nasıl işleyebiliriz düşüncesi ile İngilizce, Fen, Drama, Sanat, Araştırma ve Geliştirme derslerinde kullanmak üzere ders planları ve materyal hazırlama sürecine başladılar. 4 gün boyunca okulumuzda çeşitli seminer ve atölye çalışmalarına katıldılar. Görsel Sanatlar atölye çalışmasında en eski tarih öncesi yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük yerleşim yeri planından yola çıkarak projenin web sitesi Qr kodu üzerine seramik çamurundan şehir inşa ettiler. ‘Go Digital for a Greener Future’ Erasmus+ projesi kapsamında yapılan Yaratıcı Drama atölyesinde ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliği’ konusu ele alındı. Yapılan atölyede toplumsal yapı içinde kadın ve erkek rolleri üzerine çalışmalar yürültüldü. Güven çalışması, döngüsel ip etkinliği ile gündelik rutinler içinde kesişen yaşamları, bu yaşamların iletişimsel boyutları ikili doğaçlamalarla işlendi. Projede yer alan Türk ve Hollandalı öğretmenler, toplumda kadına dair eşitsizlik yaratan durumları hazırlanan rol kartlarıyla canlandırarak değerlendirdiler. Atölye sonunda farklı kültürlerde kadın ve erkeğe bakışı gözlemlediler. Değerlendirmelerde bu doğrultuda hazırlanacak drama planlarıyla öğrencilerde de farkındalık oluşturabileceği sonucuna varıldı. TEDÜ akademisyenlerinden Özlem Canaran ve İlknur Bayram ise UNESCO’nun 2030 hedefleri arasında yer alan sürdürülebilir gelişmişlik hedeflerinin ders planlarına nasıl dönüştürülebileceğine yönelik 8 saatlik bir çalışma ile öğretmenlere teknik ve akademik anlamda yol gösterdiler.  

Proje süresince hazırlanan ders planları ve materyallerin gönüllü bir grup öğrenci ile yapılacak pilot derslerde kullanılması ve akabinde ise projenin web sitesinde bu alana ilgi duyan öğretmenler ve okullara katkı sağlaması amacıyla paylaşılması planlanıyor. 12 ay sürecek olan proje kapsamında TED Ankara Koleji öğretmenleri 2023 Nisan ayında Varendonck Kolejini ziyaret edecekler.

Son DüzenlenmeSalı, 15 Kasım 2022 15:35