Bir Şehir Kurmak Ankara: 1923-1933

11. sınıf Ulusal, UB, A Level ve BİY öğrencilerinden oluşturduğumuz büyük bir grupla 7 Ocak 2020 tarihinde Cer Modern’de düzenlenen segiye katıldık. Öncelikle gezinin başında Cer Modern toplantı salonunda sergi sahibi Prof. Dr. Ali Cengizkan ve Müge Cengizkan’dan serginin Ankara’nın kuruluşunun ilk on yılındaki yapılaşma ve modernleşme, Yenişehir başta olmak üzere şehrin kuruluşuna tanıklık eden ögeleri dinleyen öğrencilerimiz, müzeyi gezerek Ankara’nın 1923-1933 yıllarına ait belge ve fotoğrafları inceleme fırsatı yakaladılar. Sergide yer alan üç boyutlu mimari ve kent modellemeleri, döneme ait belgesel ve filmler, şehrin oluşumuna katkı sunan aydınlar ve yabancılar hakkında verilen bilgiler, öğrencilerimizin dikkatini çekti.

“ORALI OLMAK İÇİN ORADA OLMAK LAZIM” sözleriyle öğrencilerimize serginin tanıtımını yapan Prof. Dr. Ali Cengizkan, 1923-1933 yıllarında Ankara’nın modern bir başkent yapılışının öyküsünü anlattı. Sergi, bir araştırma projesi olarak modern tarihe katkıda bulunmayı hedeflemiştir. TED Ankara Koleji Vakfı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretmenleri olarak bu sergiye öğrencilerimizi götürmekteki amacımız; cumhuriyetin onuncu yılına kadar ortaya konan irade ve olgularla birlikte yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde bağımsızlık mücadelesinden yeni çıkmış bir ülkede yeni bir şehrin nasıl kurulduğunu anlatmak, kent kültürünün ulusal ve evrensel kültüre katkısını değerlendirmektir.

Sergi dönüşünde öğrenciler, ürün seçki dosyalarına yaratıcı birçok ödev koyabilme şansını yakaladılar.