Haberler

26 Eylül Dil Bayramı’nda Yekta Güngör Özden Konuğumuz Oldu

 

26 Eylül Dil Bayramı’nda Anayasa Mahkemesi Eski Başkanlarından Yekta Güngör Özden, Lise Kısmımıza konuk oldu. Türk Dili ve Edebiyatı Zümremizce öğrencilerimizde dil duyarlılığı oluşturmak ve dilin yaşamımızdaki önemini belirtmek amacıyla düzenlenen söyleşide Özden, Büyük Önder Atatürk’ün Cumhuriyet'in kurulmasından hemen sonra Türk Dil Kurumu’nu kurması ve 1932, 1934 ve 1936 yıllarındaki Dil Kurultayları’nı düzenlemesi ile Türkçe’yi yabancı dillerin işgalinden kurtarma çabalarına öncülük ettiğini ifade etti.

“Düşüncelerimizi anlatmak, duygularımızı açıklamak için kullandığımız tek araç dildir.” diyen Özden, dilin siyasal kimliğimizin değil, ulusal kimliğimizin rozeti olduğunu ifade etti. Dilin kişiliğimizin göstergesi olduğunu, bu nedenle dilimize egemen olmamız gerektiğine vurgu yaptı.

Atatürk’ü toprağa veren 10 kişiden hayatta kalan tek kişi olan Yekta Güngör Özden, 1953’te Büyük Önder’in naaşının Etnoğrafya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakledilmesinde neler yaşandığını, o sırada kimlerin bulunduğunu ve Atatürk’ün tabutu açıldığı zaman yüzünün tasvirini öğrencilerimize birinci ağızdan aktardı. Söyleşinin son bölümünde Özden, öğrencilerimizin sorularına da yer verdi. 

Son DüzenlenmePerşembe, 26 Eylül 2019 14:16