Çocuklarda okula gitmek istememe ve gitmeme durumu diğer bir değişle okulun reddidir. Çocuk birden bire birgün okula gitmek istemeyebilir. Zorlanmalar karşısında anksiyete duyabilir; panik içine girebilir, mide bulantısı, kusma, ağlama, gitmemekte direnme gibi bazı belirtiler gösterebilir. Çocuk, genel olarak neşesiz görünür, uykuya dalmakta güçlük çekebilir, iştahı kesilebilir, ödevlere karşı ilgisi azabilir, her sabah somatik bir belirti ile uyanabilir. Başı, karnı ağrıyabilir, midesi bulanabilir. Birgün okula gitmeyeceğini bildirebilir. Neden olarak, öğretmenden korktuğunu veya bir arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebilir. Bu durumdaki çocuklar çoğu zaman evde rahattırlar. Şiddetli vakalarda evde de huzursuzdurlar. Bağlı ve bağımlı oldukları aile bireyini (bu genellikle annedir) bir yere bırakmak istemez, peşinde dolaşırlar.

Nedenleri ve Tedavisi:

Okul korkusunun kaynağı genelde anneden ayrılma kaygısıdır. Bu davranış bozukluğu bir aile nevrozu şeklinde görülmektedir. Böyle aile bireylerinin, birbirlerine karşı aşırı bağımlı oldukları göze çarpar. Okul korkusu olan çocuk, okula gittiği zaman anne-babasına bir şey olacağından korkmaktadır. Aşırı bağımlı olan anne ve baba çocuğuna okulda birşey olacağı kaygısını devamlı yaşarlar. Bu durumda çocuğa karşı aşırı ilgi göstermeleri sonucunda çocuk, bağımlı bir kişilik özelliği kazanarak, ileride uyum problemleri yaşayabilmektedir. Ailede hastalık, kardeş doğuşu gibi başka bir etken de çocuklarda okul korkusu gelişmesine neden olabilir. Anne ve babanın disiplin konusundaki yetersizlikleri ve aşırı hoşgörülü tutuma sahip olmaları, çocuklarının bu korkularıyla başa çıkma sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Ayrıca çocuğun yabancı bir ortama girmesi de okul fobisini başlatabilir. Öncelikle, okula gitmemesinden dolayı, çocuğu suçlamaktan kaçınılmalıdır. Ona bu durumun birçok çocukta görüldüğü anlatımalıdır. Bunun için okulun Rehberlik Merkezi ile işbirliği sağlanmalıdır. Genellikle çocuğun okula ve öğretmenine güven sağlaması sonucu bu sorun ortadan kalkar. Okul korkusu çocuğun okuldan, sosyal faaliyetlerden, uzaklaşmasına neden olduğundan, çocuğun akademik ve sosyal gelişimi önemli derecede etkilenmektedir. Bu durumun uzun süre devam etmesi durumunda bir uzmana başvurulmalıdır (http://okulpdr.sitemynet.com).