Haberler

TEDMUN 2016’da Gençler “Sessizliği Kırmak” İçin Bir Araya Geldi

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen TEDMUN’da Türkiye genelinde 19 okuldan 300 lise öğrencisi, “Sessizliği Kırmak” için bir araya geldi. 10-13 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenen konferansta gençler, Model Birleşmiş Milletler’in tartışma ve işleyiş aşamalarını esas alarak uluslararası politikalar hakkında fikir paylaşımında bulunup, çözüm önerileri getirdiler.

TEDMUN’un 10 Mart’ta gerçekleştirilen açılışında TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Müdürü Aydın Ünal,  Politika ve Diplomasi Kulübü Danışman Öğretmeni Osman Yavaşça,TEDMUN Genel Sekreteri Defne Dilbaz ve Genel Kurul Başkanı Ege Öndeş ve konuk konuşmacı olarak Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi-HUGO’nun kurucusu ve Müdürü Doç. Dr. M. Murat ERDOĞAN konuşma yaptı.

Lise Müdürümüz gençlere seslendiği konuşmada şunları kaydetti: “Günümüz dünyasının temel sorunlarından sayılan her konu, siyasi olabilir, sosyal olabilir, ekonomik olabilir, insani olabilir, kültürel olabilir, hukuki olabilir farketmez, her sorun yaşama duyarlı bakan her bireyin ilgi alanına girmiştir ve girmeye devam edecektir. Bu konu ve sorunların kaynağının doğru belirtilmesinde ve çözüm önerilerinin oluşturulmasında aklın ve mantığın yol göstericiliğinde ve bilimin ışığında hareket edilmesi kaçınılmazdır. Düşünsel eylemleri ve bilinçli çabaları ile değişmenin temel dinamiklerinden olan, duyarlı ve geleceğimizi emanet ettiğimiz siz değerli gençlerin yaptığı bu çalıştayın, işbirliği ve takım çalışmasını ve ortak aklı kullanma becerilerinize katkıda bulunacağını düşünüyorum ve başarılı çalışmalarından dolayı önce tabii ki kendi öğretmenlerimize, sonra tüm değerli eğitimci dostlara, misafirlerimize, katılımcılarımıza yürekten teşekkür ediyorum.”

Politika ve Diploması Kulübü adına konuşan danışman öğretmenimiz Osman Yavaşça, “Sessizliği Kır” teması üzerinde durarak “Bizler, sesi yüksek çıkanların yaratımı ve tasarımı olan bir dünyada yaşayan suskunlarız. Ancak, dürüstlük için, doğruluk için, adaletsizliğe, yozlaşmaya ve şiddete karşı merhametle durmak için sesinizi yükseltmekten asla korkmayın. Dünyanın her yerinde insanlar bunu yapabilse, dünya değişir” dedi.

TEDMUN Genel Sekreteri Defne Dilbaz ve Genel Kurul Başkanı Ege Öndeş’in konferansa ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaşmalarının ardından konuk konuşmacı Doç. Dr. M. Murat ERDOĞAN, Türkiye’de ve dünyada mülteci sorununu Suriye üzerinden ele aldı. 2011’de 21 milyon nüfusa sahip olan Suriye’nin savaşın ardından 250 bin ölü, 1 milyon yaralı verdiğini ve 9 milyon kişinin ülkeyi terk ettiğini anlatarak konuşmasının ana hatlarında 2016 itibariyle Türkiye’de kayıtlı bulunan 2.715.789 mültecinin demografik dağılımı, ekonomik, sosyal, sağlık, güvenlik ve eğitimsel açıdan sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durdu. Yerli nüfusundan fazla mülteci barındıran Kilis ilini örnek veren Erdoğan, Kilis’e Nobel ödülü verilmesinin yerinde olacağı önerisinde bulundu.

Açılış seramonisi, BM üye ülke büyükelçilerinin teker teker söz alarak yaptığı konuşmalarla son buldu.

Katılımcıların beş Genel Kurul ve iki İnsan Hakları Komitesi ile birlikte Güvenlik Konseyi'nde tartıştıkları sorunlara aradıkları çözümler kapsamında üç gün boyunca komite çalışması sürdüren delegelere yardımcı olmak adına komite konuşmacıları çağırıldı. Sosyal, Kültürel ve İnsani Komitesi'ne sağlık sistemleri adına konuşmak için Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından Mahmut Yardım, Yasal Komite adına Ankara Üniversitesi Uluslararası Genel Hukuk Fakültesi'nden Sertaç Başeren, Sivil ve Politik Haklar Komitesi'nde kadın hakları adına Selma Acuner, Göçmen ve Mülteciler Komitesi adına Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Selin Önal katıldı.

TEDMUN 2016, 13 Mart 2016 Pazar günü gerçekleşen Genel Kurul ve beraberindeki Kapanış Seremonisi'yle sonlandı. Genel Kurul'da siber savaş, iklim değişikliği, Birleşmiş Milletlerin çatışmalardaki rolü, Suriye'nin geleceği, sivil ve politik haklar, uluslararası göçmen ve mülteci hakları tartışılmıştır. Kapanış Seremonisi'nde ise organizasyon konuşmaları ardından Genel Sekreter Defne Dilbaz'ın TEDMUN 2016'nın sona erdiğini duyurmasıyla konferans sona erdi.

 
Son DüzenlenmeSalı, 15 Mart 2016 08:29