Haberler

Organizasyon Kulübümüz Atatürk Haftası’nda Halis Uluç Gürkan’ı Konuk Etti

Organizasyon Kulübümüz Atatürk Haftası’nda Halis Uluç Gürkan’ı Konuk Etti

Lise Kısmı Organizasyon Kulübümüz, Atatürk Haftası nedeniyle 9 Kasım 2015 tarihinde 19, 20 ve 21. dönem milletvekili, gazeteci ve öğretim üyesi Halis Uluç Gürkan’ı okulumuza konuk etti. Lise Kısmı konferans salonunda öğrencilerimizle bir araya gelen Gürkan, Atatürk’ü büyük bir lider ve büyük bir değer yapan özellikleri, 1923 yılında kurulan laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin Ortadoğu ve İslam coğrafyası için önemini ve dünya senaryosunda ülkemizin yerini anlattı.

“Atatürk herhangi bir geçmiş zaman kahramanı değildir. Tarih kitaplarında, derslerinizde adına rastladıklarınızdan değildir” diyen Gürkan, Atilla ya da Cengizhan gibi geçmiş zaman kahramanlarının ya da Hitler, Mussolini gibi dünya tarihine damga vurmuş kişilerin Atatürk’le karşılaştırılamayacağına şu sözlerle değindi: “Hitler ve Mussolini yaptıklarıyla, yapıtlarıyla yaşarken vazgeçildiler, yıkıldılar, öldüler. Yetiştirdikleri kuşaklarca lanetlendiler ama 1938 yılında 57 yaşında yitirdiğimiz Atatürk, her geçen gün büyüklüğü, değeri daha iyi anlaşılarak bütün dünyada araştırma, inceleme konusudur.”


Harvard’lı profesör Samuel Huntington tarafından “Uygarlık Çatışması” adlı kitapla temeli atılmış olan soğuk savaş sonrası ABD egemenliğindeki tek kutuplu dünya düzenine de değinerek bu senaryoda Türkiye’ye İslam coğrafyasına liderlik etme rolü verildiğini ve bunun gerçekleşmesi için laik kimliğinden vazgeçmesi üzerine baskılar yapıldığını dile getirdi. Bu senaryoyu değiştirmenin kolay olmadığını kaydeden Gürkan, konferansın sonunda öğrencilerimizden Mustafa Kemal’i anmakla yetinmeyip, bir barış projesi olarak anlatmak, kavramak, içselleştirmek ve bu projenin yürütücüsü II. Mustafa Kemaller olmak konusunda düşünmelerini istedi. İslam coğrafyasında bütün eksiklerine rağmen Türkiye’nin konumuna bakıldığında demokrasinin işlediği, kadınların eşit yurttaşlık haklarıyla var olduğu, çağdaş sanattan ve özgür bireyin varlığından söz edilebilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Uluç Gürkan, “Ortadoğu Bölgesi’nde yaşanan kan gölünü, barış dönemine dönüştürmenin anahtarı, 1923 aydınlanma devriminin o bölgelerde yaşama geçirilmesinden geçiyor” dedi.