Haberler

Görme Engelli Bireyler ve Sosyal Dışlanmışlık

Engelli değil, engellenen

Sloganıyla görme engelli bireylerin sorunlarını anlatmaya çalışan Gören Kalpler Eğitim Derneği Bodrum Şube Başkanı Seher Yılmazer ve üyeleri Bilgisayar Eğitmeni Engin Albayrak ve Simla İlhan okulumuz lise kısmına konuk oldular.

Söyleşide görme engelli bireylerin toplumda karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukları aşmak için dernek olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Seher Yılmazer dernek olarak engelli bireyleri önce eğittiklerini daha sonra ise iş bulmada yardımcı olduklarından bahsetti. Görme engelli bireylerin sosyal dışlanmışlıklarından da bahseden Yılmazer, ülkemizde 420.000 görme engelli bulunduğunu bunların yalnızca %5'inin eğitim aldığı işlerde çalışabildiğini söyledi.

Bilgisayar Eğitmeni Engin Albayrak ise karşılaştıkları zorlukları ve bu zorluklara karşı yardım aldıkları teknolojilerden bahsetti. Görme engelliler için geliştirilen navibaston ve Be My Eyes (beni gör) uygulamasını anlattı ve bu tür uygulamaların çoğalması gerektiğinin altını çizdi.

Toplu taşıma araçlarının da engelli bireyler için kullanılabilmesi için düzenlenmesi gerektiğini söyleyen konuşmacılarımız öğrencilerimizin gönüllü olarak yapabilecekleri işler de olduğunu söylediler.

Söyleşinin sonunda ise öğrencilerimizin merak ettikleri sorulara yanıtlar verdiler. 

        

Son DüzenlenmePerşembe, 25 Nisan 2019 12:37