Haberler

Ankara'nın Başkent Oluşunun 93. Yıldönümünü Okullarımızda Kutladık

Ankara'nın başkent oluşunun 93. yıldönümü okullarımızda çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Ortaokul 

Ankara'nın başkent oluşu nedeniyle Sosyal Bilgiler, Müzik ve Görsel Sanatlar Zümrelerimizin ortak çalışması ile Ortaokulumuzda bir etkinlik gerçekleştirildi. 13 Ekim 2016 tarihinde Kolej Sokağı'nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilerimiz Ankara'nın başkent oluşunun önemini anlatan bir sunum yaptılar. Ardından Müzik öğretmenimiz Murat Ergüven yönetimindeki koromuz, Ankara şarkılarını seslendirdi. Kolej Sokağı'nda ayrıca Ankara fotoğrafları da sergilendi.

 

Lise Kısmı

Ankara’nın başkent oluşu nedeniyle Lise Kısmımızda Okul Radyosunda bir program ve  konferans salonunda bir sunum gerçekleştirildi.

 

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimizden Emine Taş, öğrencilere seslendiği konuşmasında “Başkentimiz Ankara’nın bir semtine adını vermiş olan okulumuz TED Ankara Koleji, geçmişten bu güne tarihsel ve kültürel bağlamda şehir bilinci oluşturarak Ankara’ya Atatürk’ün verdiği değeri yaşatmaya çalışmaktadır. Başkentimize sahip çıkarak; eğitim, siyaset, sanat, kültürel ve sosyal yaşam alanlarını; Ulu Önderimizin yaklaşımları ışığında şekillendirmek suretiyle Türkiye Cumhuriyetimize yakışır hale getirmek, yine bizlerin elindedir.” dedi.

Öğrencimiz Şevval Memecan ise konuşmasında Başkent Ankara’yı şu sözlerle anlattı: Milli mücadele, hürriyet ve bağımsızlığa kavuşma savaşında kanını, canını, terini, emeğini sözün özü tüm varlığını adamış bu yoksul ve yoksun bozkır kasabası Türkiye Cumhuriyet’inin başkenti olmayı hak etmiştir. Ankara, başkent olarak asırlarca bakımsız bırakılan Anadolu’ya, Türk milletinin ödediği olağanüstü bir bedeldir. Talihsiz bir yıkılıştan yeni bir başlangıca geçişin yarınlara korkusuzca atılışının onurlu anıtıdır.”

Ankara’nın başkent oluşunun 93 yılı nedeniyle Lise Kolej Sokağı’nda hazırlanan panolarda Ankara’nın tarihsel ve kültürel anlamda medeniyetler beşiği olduğunu vurgulayan çalışmalar da sergilendi.

Konferans salanonda ise 11/F ve 11/J sınıfları öğrencileri  Tarih Öğretmeni Nevzat Özdemir’in rehberliğinde ‘’Ankara’nın Başkent Oluşunun 93. Yılı’’ ile ilgili hazırladıkları sunumlarını sergilediler.

Etkinlikte, Ankara’nın başkent olması ile ilgili 11 Ekim 1923 tarihli  II.TBMM’deki oturum öğrenciler tarafından  bire bir canlandırıldı. Öğrenciler Ankara’nın başkent yapılma kararını, bu konu ile ilgili meclisteki tartışmaları  o günkü milletvekillerin rolüne girerek arkadaşlarıyla paylaştılar. Bu çalışma için öncelikli olarak TBMM arşivinde araştırma yapılarak dönemin meclis tutanaklarına ulaşıldı. Osmanlıca tutanaklar günümüz Türkçesine çevrildi. Böylece hem meclisin işleyişi hem de İstanbul’a karşın Ankara’nın nasıl başkent yapıldığı içeriğine dair bilgi sahibi oldular.

Okul Müdürümüz sayın Aydın ÜNAL’da etkinliğe katılarak, ülkemizde demokrasi kültürünün nasıl geliştiği ve II.Büyük Millet Meclisi’deki  milletvekillerinin entellektüel birikimleri hakkında öğrencilerle paylaşımlarda bulundu.

 
 
Son DüzenlenmeCuma, 14 Ekim 2016 12:20