CAS ve TOK Çalıştayına Katıldık

27-28 Haziran 2016 Pazartesi ve Salı günleri,  İstanbul’da VKV Koç Lisesi’nin ev sahipliğinde, John Cannings moderatörlüğünde gerçekleştirilen CAS TOK Çalıştayı’na, CAS öğretmenlerimizden Nihan Tuğçe ARGON, Işıl ÇIRAKOĞLU, TOK öğretmenlerimizden Derya ORAL ve 11. Sınıf UB öğrencilerimizden Kaan TUYGUN ve Korkut EKEN katılmışlardır. İki gün, 09:30 -17:30 saatleri arasında ve toplam sekiz oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumu Türkiye’deki UB okullarının CAS ile ilgili çalışmalarının genel panoramasının tartışılmasına ayrılmıştır. Çalışmaların, nitelik açısından benzer olmakla birlikte, organize edilmesinde ve planlanmasında okulların farklı uygulamaları olduğu görülmüştür. İkinci oturumda ise CAS bileşenlerinden “toplum hizmeti” ile tartışmalar yapılmış, öğrenciler eşzamanlı olarak, bir toplum hizmeti projesi üretmek amacıyla gruplara ayrılarak atölye çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. UB programının gereklilikleri içinde son yıllarda sıklıkla vurgulanan TOK ile ilişki kurma boyutu, üçüncü oturumun konusu olmuştur. Bu bağlamda EE-TOK ve CAS ilişkisi tartışılmıştır. Son oturumda öğrenciler tarafından okullardaki örnek CAS projelerinin sunumu gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayın ikinci gününde “etik”, “etik dilemma” konuları, örnek olaylar üzerinden tartışılmıştır. Bununla birlikte CAS çalışmalarında öğrencilerin öz değerlendirmelerinin önemi üzerinde durulmuştur. Öz değerlendirmenin ne olduğu, öz değerlendirme yazmada karşılaşılan güçlükler öğretmenler tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Son oturumda ise, öğrenciler çalıştayda oluşturulan gruplarıyla yaptıkları projeleri sunmuşlardır. Son olarak, okulların CAS çalışmalarının iyileştirilmesi için yapılabilecekler tartışılmıştır. Etkinlik süresince, çalıştaya katılan tüm öğrenciler etkin görev almışlardır. Okulumuzun öğrencileri, çalıştayda, tüm katılımcılara yönelik ısınma çalışmaları yapmışlar, proje sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.