Haberler

Lise Kısmımızda “Lozan Mübadelesi ve Etkileri” Konulu Panel Düzenlendi

Lise Kısmı Tarih Zümremiz tarafından 18 Mart 2016 tarihinde "Lozan Mübadelesi ve Etkileri" konulu panel düzenlendi. Konferans Salonunda düzenlenen panelde üç öğrencimiz, Ankara Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Serdar AKAR ve Başkan Yardımcısı Osman Budak’a mübadelenin tarihçesi, yaşanan zorluklar ve derneğin kuruluş amacı ve faaliyet alanları hakkında sorular yöneltti.

30 Ocak 1923 tarihinde Yunan ve Türk halklarının mübadelesine ilişkin imzalanan sözleşme sayesinde Lozan Mübadelesinin tarihte barış içinde yapılan tek mübadele olduğunun altını çizen konuşmacılar, gerek Balkanlardaki Türklerin, gerekse Anadolu’daki Rumların mübadele sırasında ve sonrasında ortak sıkıntılar yaşadıklarını kendi aile öykülerinden de yola çıkarak aktardılar.

 Dede topraklarını bırakıp yeni bir hayat kurarken ailelerin parçalandığı, 1950’lere kadar akrabaların birbirlerini bulamadıklarının anlatıldığı panelde Türkiye’de sayısı 37’ye ulaşan Mübadil Dernekleri’nin esas kuruluş amaçlarının devlet arşivleri kayıtlarından yola çıkarak mübadillerin akrabalarını bulmalarına yardım etmek olduğu vurgulandı. Türkiye ve Yunanistan halkı arasındaki dostluk, sevgi ve işbirliğini geliştirmek için Rum ve Türk mübadil dernekleri olarak etkinlikler düzenlendiğini anlatan Akar ve Budak, yılda en az bir kere dede topraklarını ziyaret ettiklerini ve çok sıcak karşılandıklarını belirtti.