Haberler

ERGEN EBEVEYNİ OLMAK

Ergenlik; gençlerin dış görünüşleri ve tavırları ile yetişkinlermiş gibi göründükleri ancak kendi başlarına her zaman iyi kararlar verebilecek olgunluğa sahip olmadıkları bir dönemdir. Birdenbire ortaya koydukları çocuksu düşünce tarzları ile tam da yetişkin olmadıklarını bizlere hatırlatırlar.

Çocuğunuz dünyanın en sorumluluk sahibi kişisi bile olsa, ergenlik döneminde yapmaya devam edeceğimiz rehberlik, onun sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmesi kadar yetişkinliğe de başarılı bir şekilde ulaşmasına ve kendi sınırlarını oluşturmasına yardımcı olacaktır. Doğru belirlenmiş sınırlar; gencin rahat, güvende, kaygıdan ve olumsuz yaşantılardan uzak ve kendisiyle barışık bir yaşam sürdürmesini sağlar.

Ergenlik döneminde, özgürlük ve sorumluluklar arasındaki dengenin iyi bir şekilde kurulması bazen hayati önem taşıyabilir. Ergenlikle başlayan daha fazla özgür olma isteğine paralel olarak, dış dünyada riskli durumlarla karşılaşma olasılığı ve ergenin risk alma eğilimi artacaktır. Çocuklarımızın bağımsız olmasını istiyorsak, onlara büyümeleri için fırsat vermeliyiz. Ancak özgürlüklerin yanında, belirlenmiş sınırlar ve sorumlulukların olmasının, gençlerin kendilerini zora sokacak bazı yaşam olayları karşısında, daha doğru kararlar vermelerine yardımcı olacağını unutmamalıyız. Bunu başarıyla gerçekleştirebilmek için:

İletişimi güçlü tutun! Özellikle de hangi yöne gittiklerini bilmeyen, hayatlarının bu çılgın döneminde kendilerini arayan gençlerin, ihtiyaç duyduklarında destek alabileceklerini bildikleri yere yönlenmelerine yardımcı olun. O SİZSİNİZ! Açık ve dürüst bir şekilde sizinle konuşabileceklerini biliyorlarsa, yaşanabilecek sorunlarla baş etmek o oranda kolaylaşacaktır.

Sınırlar ve özgürlükleri belirleyin! Sınırlar hem ebeveynler, hem çocuklar için temel bir takım kuralları temsil eder. Kurallar ve yaptırımlar, ebeveyn ve çocuğun ortak kararı olarak alınmış ise uygulaması da o kadar mümkün olur ve her iki taraf da bu kurallara uyulmadığında ne gibi sonuçlarla karşılaşacaklarını bilir.  Ebeveynler, koydukları sınırların nedenlerini çocuklarıyla tartışarak, sınırları belirleyen sorumlulukların neler olduğunu netleştirmelidirler. Üzerinde hemfikir olunan bu sınırlar, gençlere bir ceza olarak değil, hayatlarını kolaylaştıran ve özgürlük alanlarını belirleyen rutin koşullar olarak aktarılmalıdır.

Takipte kalın!  Ergenler sınırları test etmeyi severler. Bu nedenle, ebeveynlerin takibi sürdürmesi ve yaptırımlar konusunda tutarlı olmaları önemlidir. Sınırlar ihlal edildiğinde genç, sonuçlarıyla yüzleşmelidir. Önceden hemfikir olunmasına rağmen, ihlal edilen sınırlar karşısında herhangi bir yaptırımla karşılaşmayan genç için kuralların geçerliliği ortadan kalkar ve sınır aşımına yönelik girişimlerin artmasıyla ebeveyn-çocuk ilişkisi zedelenir. 

Onlara sevginizi hissettirin! Aşılan sınırlar karşısındaki yaptırımlar, gencin davranışlarına yönelik olmalıdır, kişiliğine değil. Çocuklarınızı, olumlu özellikleri ve geliştirilmeye ihtiyacı olan yanları ile birlikte bir bütün olarak kabul etmeli ve koşulsuz olarak sevmelisiniz. Olumsuz davranışları karşısında, ebeveynin sevgisinden mahrum edilen çocuklar, dikkat çekmek için daha fazla olumsuz davranışa yönelebilir.

 

Kaynaklar:

https://www.professorshouse.com/setting-boundaries-with-teenagers/
http://www.ehow.com/how_2083581_set-boundaries-teens.html
http://www.ehow.com/how_2140702_discipline-teens-restriction-love.html
http://www.raisingkids.co.uk/13_21/tee_htp05.asp

 

Sevgili Ebeveynler,
Gençler kadar sizin için de zorlayıcı olabilen ergenlik döneminde yalnız olmadığınızı, Okul Yönetimi ve PDR Uzmanlarının sizlere bu süreçte yardıma hazır olduğunu unutmayınız…

TED ANKARA KOLEJİ PDR LİSE BİRİMİ