Haberler

Değerli velilerimiz,

Ortaokul dönemi, çocuklarımız için bedensel, ruhsal ve davranışsal değişimlerin oldukça hızlı gerçekleştiği ergenlik döneminin başladığı yıllardır. Ergenlik ve gençlik dönemi, hızlı fiziksel büyüme ile birlikte psikososyal değişikliklerin ortaya çıktığı ve gelişimsel kriz yaşanma potansiyelinin olduğu bir dönemdir. Bizler Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi olarak ergenlik döneminde yaşanabilecek kriz durumları ve risk alma davranışları ile ilgili sizlere hatırlatmalar yapmak istedik.

Ergenlerde bir akran grubuna kabul edilmek, arkadaşlarının kendisi hakkında iyi şeyler düşündüğünü bilmek çok önemlidir. Bu amaçla tüm enerjilerini harcar, grubun kural ve sınırlarına uyum gösterirler. Grup dışında kalmamak için giyinme tarzı, konuşma tarzı, dinlenilen müzik, yapılan aktiviteler, gidilen yerler aynı olmak durumundadır. Gruptan bireylere adeta “Bizim gibi ol.” mesajı gitmektedir. Grup üyeleri birbirini cesaretlendirerek yüksek risk almayı kolaylaştırabilir. Grup etkileşimiyle tek başına olduklarında yapmayacakları şeyleri, grup içindeyken deneyebilir ya da yapabilirler. Bazen bu durum, ergenlerin yaşamlarında olumsuz etkiler yaratabilecek madde kullanımı, kendine zarar verme, şiddet eğilimi içinde olma, izinsiz araç kullanma ve evden kaçma gibi riskli davranışlarda bulunmayı da içerebilir. Bu nedenle ailenin çocuğun arkadaş gruplarını tanıması, birlikte gittikleri yerleri, hafta sonu aktivitelerini, cep telefonu ve internet kullanımlarını takip etmesi oldukça önemlidir.

Güvenli olduğu düşünülen alışveriş merkezleri, kafeler, sinemalar, oyun salonları çocuklarımız için farklı tehlikeler barındırabilir. Gençler, kötü niyetli kişiler için en büyük hedeftir. Bunun nedeni, yaş dönemi itibariyle merak duygularının fazla olması, deneyimlerinin az olması ve risk almaya yatkın olmalarıdır. Ergenlik döneminde, yaşça büyük kişilerle iletişim kurmak, büyüme belirtisi olarak algılanabilir. Bu nedenle, kendilerine farklı amaçlarla yaklaşan kişilerin niyetlerini anlama konusunda gerçekçi olamayabilirler. Bizler okulda; idareciler, öğretmenler, rehberlik uzmanları ve tüm destek birimler olarak, çocuklarımızı karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda bilgilendiriyor, gerekli önlemleri alarak onların güvenliğini sağlıyoruz. Sizlerin de okul dışı zamanlarda, gerekli hassasiyeti göstermeye ve takibi sağlamaya devam etmenizi diliyoruz. Unutmayalım ki, çocuklarımız çevrelerindeki tehlikeler konusunda bilinçli olurlarsa kendilerini koruyacak seçimleri yapabilirler.

Ergen ve anne-baba arasındaki etkili iletişim bu dönemdeki zorlukları birlikte aşmanızı sağlayacaktır. Desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda olduğumuzu belirtmek isteriz.

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ortaokul Birimi