BİY Seçme Sınavı Kapsam Ve Değerlendirme Esasları

BİY programına öğrenci seçimi aşağıda belirtilen esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

• Sınavın dört alt testinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri) her biri için yanlış yanıt sayısının üçte biri doğru yanıt sayısından çıkarılır. (3 yanlış 1 doğruyu götürür.)
  • Sınavın dört alt testinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri) herhangi birinden en az 5 neti olmayanlar değerlendirme dışı bırakılır.
  • 5 net barajını aşan öğrencilerin dört alt testteki net puanları standart puanlara dönüştürülür.
  • ((net-ortalama)/standart sapma)*10+50
  • BİY puanının hesaplanmasında standart puanlar aşağıdaki katsayılarla çarpılır.

Standart
Puanlar

BİY Puanı

Çarpılacağı
Katsayı

Puan İçindeki
Ağırlığı (%)

1

25

Sosyal Bilimler

0,7

17,5

Matematik

1,3

32,5

Fen Bilimleri

1

25

BİY puanı = 1*Türkçe Standart Puanı + 0,7*Sosyal Bilimler Standart Puanı + 1,3*Matematik Standart Puanı + 1*Fen Bilimleri Standart Puanı

Orta öğretime geçiş ortak sınavları sonunda oluşacak yerleştirmeye esas puanı (YEP) BİY puanına aşağıdaki formüle göre eklenir.

BİY Yerleştirme Puanı = BİY Puanı + 0,05*YEP