Yeni öğretim programları ile birlikte ürün dosyası oluşturma ve değerlendirme süreci de eğitim sistemimize entegre olmuştur.

Öğrenci ürün dosyaları herhangi bir çalışma dosyası değildir. Belli bir amaç için sistemli olarak hazırlanır. Öğrencilerin, nasıl düşündüklerini, hangi zihinsel süreçleri kullandıklarını, düşüncelerini nasıl organize ettiklerini ve bunun gibi gelişimini gösteren kayıtlardan oluşur. Ayrıca öğrencinin kendini/kendi çalışmalarını değerlendirmesini içeren kayıtlar da bulunur.

Öğrenci Ürün Dosyası Oluşturma Sürecinde Öğretmen, Öğrenci ve Veli Rolleri Nedir?

Ürün dosyalarının etkin kullanımında öğretmen, öğrenci ve veliye önemli roller düşmektedir.

Öğretmenler, sürecin planlanması, çalışma materyallerinin oluşturulması ve toplanması, seçme ve değerlendirme aşamalarının tümünde öğrencilere rehberlik eder ve geribildirimlerde bulunurlar.

Öğrenciler, belirlenen hedefler doğrultusunda süreçte yapacakları çalışmaların ve bu çalışmalar sonunda ortaya koyacakları ürünlerin yanı sıra yaptıkları çalışmaları toplama ve seçme aşamalarının tümünde aktif rol alarak sorumluluk üstlenirler.

Söz konusu bu sürece, velilerin de katılımları önem taşımaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmaların çoğunluğu okul ortamında gerçekleşmesine karşın sınıf dışındaki çalışmalarda öğrencinin ürettiklerinin veli tarafından gözlenmesi, gerekli durumlarda ve belirlenen sınırlılıklarda yönlendirme ve geribildirimlerde bulunulması gerekmektedir. Yapılacak rehberlik, öğrencinin ödevlerini, araştırmalarını yapmak yerine onlara yol göstermek ve yönlendirici sorularla kendi sorumluluğunu üstlenmelerine katkıda bulunmak olmalıdır.