Duyurular

Covid-19 Hakkında Bilgilendirme

Değerli TED Ankara Koleji Çalışanları, Sayın Veliler,

Bilindiği gibi, yeni corona virüs hastalığı ( COVİD-19) aralık 2019 tarihinden bu yana tüm dünyada yayılmaya devam etmektedir. Dünya genelinde 19 milyonun üzerinde, ülkemizde 200 bin üzerinde insanın bu hastalıktan etkilendiği belgelenmiş olup, dünyada 700 binin üzerinde, ülkemizde 6 bine yaklaşan can kaybına yol açmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de karantina ve benzeri sıkı önlemlerle hastalığın yayılımı ve etkileri kontrol altına alınmaya çalışılmış, ancak 1 Haziran 2020’den itibaren ülkemizde adım adım yeniden normalleşme (yeniden açılma ) sürecine gidilmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda Okulumuzda da 17 Ağustos 2020‘de telafi ve uyum programı uygulanmaya başlayacaktır.

Bilindiği gibi  COVİD-19, hastaların veya belirti göstermeden virusu taşıyan kişilerin öksürme, hapşırma, konuşma ve hatta solumaları sırasında ortaya saçılan damlacıklar yolu ile bulaşmaktadır. Virus içeren bu damlacıkların solunması, gözle teması ile hastalık bulaşırken,  bu damlacıklarla kirlenmiş yüzeylere dokunulup daha sonra eller yıkanmadan ağız, burun ve göze temas halinde de dolaylı yoldan bulaş meydana gelebilmektedir.

Henüz hastalık belirtisi göstermeyen veya hastalığı çok hafif belirtilerle ya da hiç belirti oluşmadan geçiren kişilerin de  bu hastalığı bulaştırma riski bulunduğu unutulmamalıdır. Ayrıca farklı bireylerin hastalığı çok farklı belirti ve klinik tablolarla olduğu kadar farklı şiddette de geçirebildikleri  göz önüne alındığında, insanların bir araya geldikleri diğer ortamlarda olduğu gibi okullarda da bulaşma riski bulunduğu açıktır.

Sık sık söz edildiği gibi, ‘normale dönüş’ denildiğinde tamamen yeni bir ‘normal‘  algılanmalıdır. Artık eskiden olduğu gibi arkadaşlarımız, sevdiklerimiz ya da tanıdıklarımızla tokalaşmak, sarılmak, öpüşmek, yakın mesafeden sohbet etmek, toplu halde bir araya gelmek gibi alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. COVİD-19 a karşı etkili bir tedavi ya da aşı bulunup hastalık tüm dünyada tamamen kontrol altına alınıncaya kadar ki bunun ne zaman gerçekleşebileceği hiç bilinmiyor,  tamamen yeni alışkanlıklar geliştirmek, bunu davranışa dönüştürmek gerekiyor. Maskeler artık diğer insanlarla aynı ortamda bulunduğumuz anda vücudumuzun bir parçası olmak zorunda. Tek kullanımlık cerrahi maskeler gibi, evde de rahatlıkla üretilebilecek , belki kullanımı daha da konforlu olabilen pamuklu kumaştan uygun şekilde yapılmış, ağız ve burnu tamamen kapatan maskeler günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olmak durumunda. İnsanlara 1,5-2 metreden fazla yaklaşmamak artık bir refleks olacak.

Bu koşullarda, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sık sık güncellenen rehber ve yönergelerin olduğu kadar uluslararası bilim kuruluşlarının yayınlarının da takip edildiği okulumuzda gerekli tüm önlemler alınmış olup gerektikçe güncellemelere de gidilecektir. Okul portalımızda yayınlanan Pandemi Döneminde Okula Dönüş Yol Haritasında kaba çizgileri belirlenen önlemlere ek olarak çocuklarımız ve çalışanlarımız olduğu kadar ailelerimizin de sağlıkla eğitim sürecini yaşayabilmelerine yönelik olarak  Okullarımızın kurullarında gerekli çalışmalar, düzenlemeler sürmektedir.

Sağlık Bakanlığının 05.07.2020 tarihinde son güncellemesini yaptığı okullara yönelik öneriler eksiksiz olarak uygulanmaktadır.

Okul dönemi içinde, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızda, gerek COVİD 19, gerekse diğer ateşli hastalıklar ve üst solunum yolu enfeksiyonları görülebilecektir. Ancak bu süreçte tüm ateşli ve şüpheli durumların COVİD-19 açısından değerlendirilmesi gerekir. Hastalık belirtisi gösteren veya ailesinde, yakınlarında COVİD-19 tanısı almış ya da şüpheli, karantina sürecinde bulunan bireyler olması halinde çalışanlarımızın durumu derhal okul Sağlık Merkezine bildirmeleri gerekir. Biz Sağlık Merkezimiz ve Okul olarak çalışanlarımızın ve yakınlarının sağlık durumlarını yakından izleyeceğiz. Bu amaçla her veli Okula gelmeden önce ateş ölçümünü yapacak ve 37,4 üzerinde ateşi olan ya da öksürük, burun akıntısı, hapşırma , kas ağrıları, ishal, halsizlik gibi belirtileri gösteren öğrenciler Okula gönderilmeyecektir. Bu konuda Okul idareleri tarafından velilerimiz için taahhütname hazırlanmıştır. (Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi – Sy :396 – 398 gereği ) Öğrencilerimizde Okul ortamında ateş veya COVİD-19’a bağlı olabilecek belirti ve bulgular belirlenmesi  durumunda; öğrencimiz Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda, bu durumlar için belirlenen gözlem odasına alınıp veli aranarak, öğrencinin acil olarak Okuldan alınması, sağlık kontrolü ve gerekli testlerinin yapılması istenecektir.

Aynı koşullar çalışanlarımız için de geçerli olup, yukarıda belirtilen hastalık belirtilerinden biri veya birkaçı olan çalışanlar Okul Müdürlüklerine bilgi vererek Okula gelmeyecek, aile hekimlerine başvurarak durumlarını belgeleyen yazıyı yine bağlı bulundukları Okul Müdürlükleri ve Sağlık Merkezine bildireceklerdir. Sonuca göre Sağlık Merkezimizce uygun kontrol, izlem ve yönlendirme yapılacaktır.

Öğrencilerimizin çok sık ve severek ziyaret ettikleri okul revirlerimizin  bu süreç içinde, Okulun en riskli alanları oldukları düşünülerek, çok gerekli olmadıkça kullanılmaması konusunda sizlerden de destek  bekliyoruz.

Bu zorlu sürecin sağlıkla geçirilebilmesi dileği ile dayanışma içinde sağlıklı günlerde bir arada olmayı temenni ediyoruz.

 

Sağlık Hizmetleri Merkezi

Son DüzenlenmePerşembe, 20 Ağustos 2020 08:46