İlkokul ve Ortaokul Velilerimiz İçin

Başlangıçlar hem heyecan verici hem de zordur. Zordur, çünkü yenidir ve alışmak için belli bir zaman ve emek gerekir. Bazen ara verilen bir şeye yeniden başlanır. Bu durumda bizi neyin beklediğini biliriz. Olumlu, olumsuz yanlarını, bir güçlükle karşılaştığımızda nasıl çözeceğimizi biliriz. Tanıdık ve daha güvenlidir. Tamamen yeni bir başlangıç ise daha stres vericidir. Bilinmezlikler, neyle karşılaşacağımızı kestirememe, daha öncekinden farklı bir ortam ve rutine girme, yeni insanlar... Çoğu zaman yeni bir başlangıç, hayatımızda daha önce var olan bir şeyin yerini alır. Yani daha önce yaptığımız ve alışık olduğumuz bir şey yerine, yeni başka bir şey koymak ve ona alışmak zorunda kalırız. Bu aslında bir anlamda da eskisinden farklı bir günlük yaşantımız olacağı anlamına gelir. Eskiden yaptığımız hiçbir şeyi değiştirmek zorunda olmasak bile, yeni başladığımız şeye ayıracak zamanı bulabilmek için eski alışkanlışlarımız ve rutinimizden kısmak zorunda kalırız.

Yeni bir öğretim yılına başlamak da hepimiz için yeni bir başlangıç. Aynı binada devam edenler, bir üst sınıfın görevlerini yerine getirmek durumunda kalacak olsalar da tanıdık bir ortam, bildik insanlar ve alışık oldukları tempoya geri dönüyorlar. Aynı çatı altında bina değiştirenler ise yeni bir kimlik kazanarak liseli oluyorlar. Onlar için yeni olan sadece bir üst sınıfın öğrenme etkinlikleri değil, onlar Liseli oldular! Artık hayatı daha ciddiye almaları, geleceği şekillendirecek bazı seçimler yapmaları, daha planlı olmaları, biraz daha sorumluluk üstlenmeleri, kısacası büyümeleri bekleniyor kendilerinden.

Yaşamda bazı başlangıçlar, yeni bir rol edindiğimiz veya edinmemiz gerektiği anlamına gelir. Örneğin okullu olmak, liseli olmak, iş güç sahibi olmak, eş olmak, anne/baba olmak... her biri yaşamımızda yeni bir dönemin başladığına işaret ederken, aynı zamanda bize yeni rol ve sorumluluklar yükler. Okullu olan çocuk her canı istediğinde ağlamamalıdır, liseli olan genç artık çocukça davranmamalıdır, iş güç sahibi adam artık öğrenci gibi giyinmemeli ve davranmamalıdır vs. vs. vs. Kimliğimizde yeni bir dönem açan bu tür başlangıçlara alışmak zaman alsa da çoğu kez yeni rolümüzle gurur duyarız, zaman zaman geçmiş günleri ve geride bıraktıklarımızı özlesek bile...

Yeni bir kapıdan girdiğimizde, karşımıza çıkan, öğrenmemiz ve uyum yapmamız gereken onca şeyle yaşamaya öyle çabuk alışırız ki, üstünden yıllar geçer ve bize herşey sanki dün olmuş gibi gelir. Hele başlangıç ve bitişi belli olan değişimler, çabucak geride kalıverir. Aslında hayatın kendisi bile böyledir. Hiç çevrenizdeki yaşlılardan "ne kadar da uzun yaşadım?" diyenini duydunuz mu? Herşey "daha dün gibi" gelir insana olup bittiğinde. Hiç bitmez sanılan eğitim hayatı, hiç büyümez sanılan çocuklar, hiç gelmez sanılan emeklilik, hiç geçmez sanılan acılar... hepsi geçmişte kalır ve bize sanki daha dün okula başlamıştık, daha dün çocuğumuz doğmuştu gibi gelir. Yeni Liselilere 4 yıl uzun geliyordur şimdi. Bunu bir de 12. sınıf öğrencilerine sormalı.

Girdiğimiz yeni süreç, her ne kadar zor ve uzun gözükse de gözümüze, bir gün geçmişte kalacak ve biz sadece hatırlayacağız. Önemli olan gelecekte hatırlayacağımız güzel şeyleri yaratmak, bugünü olabildiğince dolu ve keyifli yaşamak ve bugünden yarına kalacak anıları bizi gülümsetecek şekilde şekillendirmek. Okul yıllarında sevdiğimiz arkadaşlarımızı, bizde iz bırakan öğretmenlerimizi, yaşadığımız bir sürü yeni ve ilginç deneyimi biz yetişkinler hala anıyoruz. Hatta öğrenciyken "ne işime yarayacak ki?" diye düşünerek öğrenmeye direnç gösterdiğimiz bir sürü bilgiyi, sonradan öğrenmeye çaba harcadığımız da itiraf etmeliyim. Okulda bize öğretilmeye çalışılırken gereksiz bulduğumuz bir çok şeyin, yetişkin dünyasında "kültürlü" biri olmamıza katkısı olduğunu sonradan keşfettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Her yaşın, her dönemin kendine özgü zorluk ve güzellikleri var. Belki zorlukları aşmanın en kolay yollarını bularak, güzellikleri ise tadına vararak yaşamayı seçmek yeni başlangıçları da heyecanla karşılamamıza zemin hazırlar. Yeni olan herşey bize birşey katar, büyürüz, çoğalırız, güçleniriz, hayata daha hazır hale geliriz.

Yeni başladığımız öğretim yılında hepimize güzel deneyimler, kalıcı öğrenmeler, verimli zamanlar ve destekleyici ilişkiler diliyorum.

Uzm. Psk. Hülya Kökdemir