Duyurular

EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞI

El, ayak,ağız hastalığı mevsimsel olarak özellikle 2-10 yaş arası çocuklarda seyreden çok bulaşıcı ve salgınlarla seyredebilen döküntülü bir hastalıktır. Hastalık etkenleri en sık Coxsackievirüs ve Enteroviruslerin bazı tipleridir. Kreşlerde özellikle yaz ve sonbahar mevsimlerinde salgınlara sebep olur.

Hastalık solunum , dışkı ve temas yolu ile bulaşır. İnkübasyon süresi (virüsü aldıktan sonra hastalık belirtilerinin başlama süresi ) genellikle 3-7 gündür.Virüs burun salgılarında, tükrükte, dışkıda döküntülerin içindeki sıvıda çok miktarda bulunur.

Sıklıkla ateş, halsizlik, iştahsızlık ve boğaz ağrısı şikayetleri ile başlayan, ellerde, ayaklarda ve oral mukozada veziküler ( içi su dolu kabarcıklar) lezyonlarla seyreden genellikle iyi seyirli bir hastalıktır.

doktor12

Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Döküntüler genelde 7- 10 gün içinde iyileşir. Bazı hastalarda gerekirse semptomatik tedavi verilebilir. Ateş ( 38 ve üzeri) ve boğaz ağrısı için parasetamol verilebilir.

Döküntüler başladıktan sonra 1 hafta süre ile bulaştırıcılık oranı çok yüksektir. Bu nedenle el, ayak, ağız hastalığı tanısı almış öğrencinin 1 hafta süre ile okula gelmemesi, kalabalık ortamlara girmemesi çok önemlidir.

Korunma ve kontrol;

*Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durun 

*Özelikle 1 hafta boyunca kreş – anaokulu ve benzeri kalabalık ortamlardan çocukları uzak tutun. 

*Çocukların ortak oyuncaklarla oynadıkları alanların düzenli şekilde dezenfekte edilmesine özen gösterin 

*Çocukların ellerini düzgün şekilde yıkadıklarından emin olun

*Bebeklerin bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın 

*Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçının. 

*Hastalarla öpüşme ve sarılma gibi yakın temasta bulunmayın