Hazırlık Sınıfı Velilerimiz İçin

 
Sayın Hazırlık Sınıfı Velilerimiz,
 
Hepimizin bildiği gibi, eğitimin amacı öğrencilerin akademik becerilerinin gelişmesine yardımcı olmak kadar kişisel ve sosyal çevreye uyumları için gerekli becerileri geliştirmektir. Okul yılları bu nedenle hem çocuklar hem de ebeveynler için beklenmedik, alışılmadık deneyimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu süreç yeni ve güzel olduğu kadar da güç bir süreçtir. 
 
Her çocuk kendine özgüdür. Bazı çocuklar ilgiye gereksinim duyarken bazıları aynı ilgiye gereksinim duymayabilir. Okul çağı öğrencilerin gruplaşma çağıdır. Öğrencilerin akran gruplarına katılması bir gereksinim olduğu kadar sosyalleşebilmesi açısından bir zorunluluk da taşır. Okul öğrencilerin sosyalleşmesinde aile gibi önemli bir rol oynar. Bu nedenle onlara destek olmamız büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte onlar için  yapabileceğimiz en önemli yardım yapamadıklarını değil iyi yaptıklarını vurgulamak olacaktır. 
 
Çocuğun yaşı, öğrenim gördüğü sınıf ne olursa olsun, karnelerin anlamı aynıdır: derslere ilişkin harcananan çabanın ne ölçüde yeterli olduğu ve derslere ilişkin çocuğun yaşadığı güçlükler… Bu nedenle karneler çocuğun sınıfı ne olursa olsun aile tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Karne gününü krize dönüştürmemek gerekir. 
 
Karne dönemleri aile desteğine ve güvenine her zamankinden daha çok ihtiyaç duydukları bir dönemdir. Anne ve babaların karneyi incelerken takındığı sakin ve soğukkanlı tavır, çocuğun kendisine sunulan öneri ve değerlendirmeleri sakinlik içinde dinlemesine yardımcı olacaktır.
 
Eleştirmek yıkıcı olmak demek değildir. Geliştirici yönleri de içerebilmeli ve yol gösterici olabilmelidir. Olumlu bir dil kullanabilmek eleştirinin etkisini arttırır ve eleştirilen kişinin savunmacı bir tutum benimsemesini engeller. 
 
Kıyaslama hatasına düşmemek gerekir. Çocuğun durumunun kardeş ya da akranları ile kıyaslanması annesi ve babası tarafından yeterince güvenilmediği ve değerli bulunmadığı mesajı verir. 
 
Karne ile geçmişin değerlendirmesini yaparken geleceğe ilişkin plan ve değerlendirmeler yapmak ve bu konuda  yol gösterci olmak yararlı olacaktır. Yeni hedefler belirleme konusunda yardımcı olur. Yapabileceklerine dair umut verir. 
 
Güven duygusu önemlidir. Çocukların yaşadıkları güçlükler karşısında yalnız olmadıklarını bilmeleri ailelerinin kendilerine güven duyduklarına ilişkin mesaj almaları önemlidir. 
Düşük notlar birer yardım çağrısıdır. Sizlerin düşük notlar hakkında çocuğunuz ile konuşup birlikte bir yöntem oluşturmanız yararlı olacaktır. 
 
Başarı hangi ders olursa olsun mutlaka takdir edilmelidir. 
 
Akademik başarı ne kadar önemliyse davranış gelişimi de o kadar önemlidir. Bu nedenle davranış ve tutumlarına ilişkin karnede yeralan notlara da dikkat etmek gerekir. Genelde ihmal edilen davranış notları; çocukalrın kişisel gelişimleri açısından önemli ipuçları verebilir. Öğrenmeye ve zekaya ilişkin kuramlara bakıldığında duygusal gelişim, sosyal gelişim ve davranışsal gelişimin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. 
 
Başarılı bir karnenin ödülü sosyal ödüllerdir. Içten gelen bir takdir her tür maddi değer içeren ödülün üstündedir. Şunu unutmamak gerekir, okul başarısında temel sorumluluk çocuklarındır! 
            
Öğrencilerimizin sizlerle birlikte hem dinlendirici hem de verimli bir yarıyıl tatili gerçimesi dileğiyle.
 
 
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
KOORDİNATÖRLÜĞÜ